הסכם טוב – יש דבר כזה?


האם יש דבר כזה הסכם טוב? חשוב לציין כי אין בכוחו של חוזה לכסות את מכלול המצבים והסיטואציות, ולכן הסכם לא מגן באופן הרמטי על הצדדים. יחד עם זאת, יש הסכמים טובים יותר ויש הסכמים טובים פחות.

הכנת חוזים היא מלאכה מורכבת, הנשענת על ידע וניסיון רבים והכרות מעמיקה עם מגבלות הדין והפסיקה. לצורך הכנת הסכם מומלץ להתייעץ עם עורך דין בקיא בתחום, להלן מספר חוזים נפוצים בחלוקה לפי תחומים.

איך להכין הסכם טוב? קודם כל הסכם חייב להיות ברור, הסכם אשר נתון לפרשנויות שונות, ברוב המצבים לא יהיה טוב לצדדים – לעיתים צד מסוים דווקא יעדיף לנסח את החוזה באופן מעורפל, במקרים כלאו חשיבת התייעצות עם עורך דין מתחזקת.

הסכם טוב הוא כזה אשר מותאם באופן ספציפי למערכת האילוצים של הצדדים, הסיכונים הנלווים להתקשרות ולנסיבותיה. בדרך כלל בעת עריכת החוזה השאיפה היא ליצור מנגנונים יעילים להגנה על צד או הצדדים להסכם. מנגנונים אלו משתנים מהסכם אחד לאחר.

אילו סוגי חוזים קיימים?

להלן מספר חוזים נפוצים בחלוקה לפי נושאים:

  1. הסכמים בתחום המסחרי ובתחום התאגידים – הסכמים אלו נפוצים בעיקר אצל תאגידים ועסקים המנהלים פעילות מסחרית – להלן מספר הסכמים נפוצים – חוזה מייסדים, הסכם בין בעלי מניות, הסכם שותפות, הסכם ייעוץ, הסכם סוכנות, הסכם שיווק, הסכם למתן חסות, הסכם זכיינות, הסכם שיתוף פעולה, חוזה הפצה, הסכם למתן שירותים, הסכם הלוואה, הסכם השקעה, מזכר הבנות, הסכם סודיות, הסכם אי תחרות, חוזה רישיון, הסכם שיווק וקידום אתרים, חוזה מכר, חוזים בתחום של קניין רוחני, הסכמי גישור, חוזים לפריסת חובות, הסכמי שיפוי וכיו"ב. להכנת חוזים מסוג זה מומלץ להתייעץ עם עורך דין חוזים או עם עורך דין לחברות.
  2. הסכמים בתחום המקרקעין – הסכמי נדל"ן נערכים על-ידי יחידים ותאגידים. גם בתחום הנדל"ן יש מגוון גדול של הסכמים, להלן מספר הסכמים נפוצים: עסקאות קניה ומכירה של נכסים בתמורה או שלא בתמורה: למשל הסכם לרכישת דירה מעזבון, הסכם לרכישת דירה מקבלן, הסכם לרכישת דירה מיד שניה וכיו"ב; עסקאות שכירות (למשל הסכם שכירות לעסק, הסכם שכירות דירה, הסכם שכירות מחסן, אולם, חנות וכיו"ב); הסכם תיווך מקרקעין; הסכמי פיתוח, הסכמי הרשאה, חוזים להענקת זכויות בנכסים, הסכמי שיתוף במקרקעין, הסכמי פירוק שיתוף במקרקעין, הסכמי תמ"א ופינוי בינוי, הסכם – להכנת חוזים בתחום המקרקעין יש לפנות לעורך דין נדל"ן.
  3. הסכמים בתחום דיני עבודה – הסכם עבודה לעובד זוטר ובכיר, הסכם העסקה לנוער, הסכם העסקה גולבלי, חוזה עבודה לפי שעות, הסכם ייעוץ, הסכם עם קבלן, הסכם אופציות, תוכנית אופציות, הסכמים קיבוציים, כתבי סודיות ואי תחרות, כתבי סילוק, הסכמי הלוואה בין עוסק למעסיק ועוד. להכנת חוזים בתחום העבודה מומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה.
  4. הסכמים בתחום דיני משפחה – הסכם ממון, הסכם ידועים בציבור, הסכם חיים משותפים, הסכם גירושין, צוואה, הסכם הלוואה במשפחה, הסכמי משמרת וראיית ילידים, הסכם מתנה וכיו"ב. להכנת חוזים בתחום המעמד האישי רצוי להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה.

למידע נוסף על חוזים ראו בתחום של חוזים ראו:

  • כריתת הסכם – למידע בנושא ראו כריתת הסכם.
  • הסכם לדוגמא -האם כדאי לעשות שימוש בהסכם לדוגמא?או שעדיף לפנות לעורך דין שיכין עבורך הסכם ספציפי? למידע נוסף ראו – הסכם לדוגמא מהאינטרנט.
  • ביטול הסכם – אם החלטתם לבטל הסכם חשוב להתייעץ עם עורך דין, לביטול יכולות להיות השלכות שונות על הצדדים – למידע נוסף ראו איך לבטל הסכם?

האמור לעיל לא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ללא התייעצות עם עו"ד.