לאחר שהחלטתם כי בכוונתכם לפתוח סניף חדש בשיטת הזכיינות ועברתם בהצלחה את שלב בחירת תחום הזכיינות או אפילו סוג הרשת שבה ברצונכם לפתוח את הסניף, חשוב לבדוק את העלויות הכרוכות בהקמה וניהול הסניף.
התשובה לשאלה מה עלות פתיחת סניף חדש פעמים רבות משפיעה על השאלה איזה סוג זיכיון לבחור ואיפה להפעיל אותו – פעמים רבות עלויות ההקמה הגבוהות מובילות את היזמים לבצע בחירות שונות מהעדפותיהם הראשוניות – כגון לחור ברשתות שונות או בסוג זיכיון שונה או לוותר על הקמת הסניף.
כמה עולה לפתוח סניף חדש?
למשל כמה עולה לפתוח סניף של קופיקס? כמה עולה לפתוח סניף של ארומה? כמה עולה לפתוח סניף סופר פארם?
הערות מקדימות:
- ישנם עלויות הקמה ופתיחה של סניף אשר מופיעות בחלק ניכר מהזכיינויות, אולם כל אחד מהרכיבים משתנה בין זכיינות מסוג אחד לזכיינות מסוג אחר וכן בין הרשתות, המוניטין שהן צברו ועוד. למשל תשלום דמי זיכיון ראשוניים של רשת משגשגת מאוד עשוי להיות יקר יותר בהשוואה לרשת בתחילת דרכה.
- סקירה זו תתייחס בעיקר לעלויות הראשונות הכרוכות בהקמת סניף חדש, אולם בעת כניסה ליחסי זכיינות עם רשת חשוב לשקול את כל היתרונות של שיטת הזכיינות ולהשוואת אותם גם לחסרונות שבשיטת הזכיינות (למשל השיטה נשענת על ידע, ניסיון ומוניטין של הרשת לעומת חוסר עצמאות ועלויות לא נמוכות, למידע נוסף ראו יתרונות וחסרות בזכיינות). רק לאחר בחינת היבטים אלו מומלץ לבחון את כדאיות הקמת סניף חדש או רכישת סניף זכיינות קיים.
להלן מספר רכיבי עלות שיש לקחת בחשבון בעת פתיחת סניף זכיינות:
- דמי זיכיון לצורך רכישת זכויות שימוש והפעלה במוניטין של הרשת, בסימני המסחר שלה ועוד – בארץ דמי הזיכיון פעמים רבות נעים בטווח של בין עשרות אלפי שקלים ועד למאות אלפים בודדים.
- עלויות שיפוץ להקמת סניף חדש – שיפוץ הסניף היא פעמים רבות אחת מההוצאות הגדולות השיפוץ כולל תשלומים לאנשי מקצוע כגון קבלנים, מהנדסים, אדריכלים, מעצבים ועוד לצורך תכנון הסניף ובנייתו, כמו כן חלק מעלות השיפוץ היא גם רכישה של חומרי גלם. עלויות שיפוץ הסניף יכולים להגיע למאות אלפי שקלים.
- עלויות אבזור הסניף ורכישת ציוד – רכישת ציוד לסניף בלא מעט בזכייניות היא רכיב מרכזי בהוצאות, במיוחד במסעדות ובבתי קפה שבהן יש ציוד יקר כגון רהיטים, ויטרינות, תנורים, מכונות קפה, מקררים ועוד, כמו כן ישנן הוצאות ציוד ואבוזר נוספים כגון מחשבים, כלים שונים, מנורות, שטחים, תמונות; רכישת מלאי במידת הצורך. עלויות אבזור הסניף ורכישת ציוד לסניף חדש תלויים בסוג הזיכיון שבחרתם, בדרך כלל הרשתות מגבילות את הזכיינים ברכישת הציוד והאבזור לסניף.
- תשלומים ליועצים (עורך דין ורואה חשבון) – ייעוץ משפטי ושירותי רו"ח והנהלת חשבונות הם שני גורמים חשובים מאד בכל עסק, חשיבותם באה לידי ביטוי כבר בשלבי ייסוד העסק לרבות בעת התקשרות בחוזה זיכיון (המסמך החשוב ביותר בעת כניסה ליחסי זכיין – רשת), פתיחת חברה חדשה ופתיחת תיקים ברשויות המס, הכנת הסכם מייסדים, ליווי בהכנת הסכם שכירות לעסק ועוד (למידע נוסף ראו עורך דין זכיינות). מה שכר הטרחה של רואה חשבון ושל עורך דין? מומלץ לקבל מספר הצעות לפני התקשרות עם כל אחד מהיועצים וכן להתרשם מיחסי האנוש של שני יועצי מפתח אלו ( למידע נוסף ראו שכר טרחה עורך דין).
- שונות: ביטוח עבודות קמת הסניף; תשלום דמי שכירות ודמי ניהול לפי הסכם זיכיון (לעיתים ניתן לקבל תקופות גרייס בזמן עבודות התאמה, בהתאם לחוזה השכירות לעסק); רכישת מערכת אזעקה, כספת ועוד.
· למידע נוסף בנושא זכיינות ראו:
הרשום לעיל לא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ אישי ואין להסתמך עליו ללא התייעצות עם עו"ד.