מה זה עזבון? עזבון הוא מה שהותיר אחריו אדם לאחר פטירתו מבחנת נכסים, זכויות וחובות שצבר המנוח עד לפטירתו. למשל בין הנכסים נכללים מקרקעין, ניירות ערך ומטלטלין ובין החובות נכללים, חובות לבנקים, חובות לתשלום מזונות ועוד.
מיהו מנהל עזבון? ואיך הוא מתמנה?
- איך מתמנה מנהל העזבון? מנהל העזבון מתמנה על-ידי בית משפט או על-ידי הרשם לענייני ירושה, בהתאם להוראות הדין. חוק הירושות קובע כי מנהל לעזבון יתמנה לתפקיד רק לאחר שהודיע על כך לרשם הירושות או לבית המשפט כי הוא מסכים למינוי.
- את מי למנות לתפקיד מנהל עזבון? למנהל עזבון פעמים רבות ממנים עורך דין, בעל ידע וניסיון בתחום ניהול העזבונות. למרות זאת לפי החוק מנהל העזבון יכול להיות יחיד, תאגיד או האפוטרופס הכללי.
- איך לבחור את מי למנות לתפקיד מנהל עזבון? פעמים רבות לתפקיד מנהל העזבון מתמנה עורך דין, אולם לא חובה שעורך הדין ימלא את התפקיד. לעיתים אחד מהיורשים או הזוכים לפי הצוואה או קרוב משפחתם ממונה לתפקיד מנהל עזבון. אולם מאחר וניהול עזבון כרוך בדרך כלל בעבודה רבה שחלקה משפטית נוהגים מנהלי העזבון להתייעץ באופן קבוע עם עורכי דין. בכל מקרה לפני מינוי מנהל עיזבון שאינו מוכר לכם, למשל עורך דין, מומלץ לבדוק את מידת התאמתו לתפקיד – רצוי לבצע פגישת הכרות עם עורך הדין לבחון באילו תיקי עיזבנות טיפל עורך הדין לפניכן, האם הוא זמין להתמנות לתפקיד? לעיתים רצוי להעסיק מספר יועצים בתחומים שונים הכל בהתאם למורכבת הכרוכה בניהול העזבון (למידע נוסף ראו איך לבחור עו"ד).
מה תפקידו של מנהל העזבון?
בקצרה, מנהל עזבון כפוף להנחיות בית המשפט, אשר יכול מעת לעת לתת למנהל העזבון הנחיות שונות לביצוע. באופן כללי תפקידו של מנהל העזבון כולל כינוס נכסי העיזבון, ניהול נכסי העזבון, סילוק חובות העיזבון וחלוקת נכסי העיזבון לזוכים לפי צו קיום צוואה או לפי צו ירושה.
תפקידו של מנהל העזבון הוא תפקיד מורכב, אשר כולל אחריות רבה, מקצועיות ומומחיות; המורכבות הניהולית מתעוררת בין היתר על רקע סכסוך בין היורשים (לפי דין או לפי צוואה) או כאשר אופן חלוקת נכסים היא מסועפת או כאשר לצד הנכסים נכללים בעזבון חובות רבים ועוד.
פעולות ניהול העזבון מצריכה את המנהל לבצע פעולות רבות ובכלל זה פעולות ניהוליות, משפטיות ואחרות לשם ניהול העיזבון, שמירתו וחלוקתו.
לאור האמור מנהל העזבון נושא בחובות שונות כגון חובת הגשת פרטה על נכסי העזבון ועדכונה לפי הוראות הדין, חובת ניהול חשבונות ודוחות ועוד.
מה הסמכויות של מנהל העזבון?
למנהל העזבון סמכויות רבות, הכל בהתאם להנחיות בית המשפא ובכפוף להוראות הדין.
בין יתר ההוראות חוק הירושה קובע כי מנהל העזבון מוסמך לבצע את הפעולות הבאות:
"97. מנהל העזבון מוסמך לעשות כל הדרוש למילוי תפקידיו; את הפעולות המנויות להלן אין הוא מוסמך לעשות בלי שבית המשפט אישרן תחילה: (1) העברה, שעבוד, חלוקה או חיסול של יחידה משקית בחקלאות, בתעשיה, במלאכה או במסחר, או של דירה; (2) השכרה שחוקי הגנת הדייר חלים עליה; (3) פעולה שתקפה תלוי ברישום בפנקס המתנהל על פי חוק; (4) מתן ערובה; (5) כל פעולה אחרת שקבע אותה בית המשפט, בצו המינוי או לאחר מכן, כטעונת אישור כאמור.
98. מנהל העזבון רשאי לדרוש שנכסי העזבון יימסרו לו ושחובות שהגיעו למוריש יסולקו לו, וידו בזה כיד המוריש.
99. (א) מנהל העזבון חייב להזמין את נושי המוריש להודיע לו בכתב על תביעותיהם; ההזמנה תפורסם ברבים ולמתן ההודעה תיקבע תקופה של שלושה חדשים לפחות מיום הפרסום. (ב) בית המשפט רשאי לפטור את מנהל העזבון מן החובה להזמין את הנושים, אם ראה שבנסיבות הענין אין הצדקה להזמינם.(ג) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מחובת מנהל העזבון לסלק חובות העזבון שעליהם נודע לו בדרך כל שהיא."
- ראו גם סעיפים בחוק הירושה.
מה שכרו של מנהל העזבון?
בקצרה יצוין כי תקנות הירושה קובעות כי שכרו של מנהל העיזבון לא יעלה על 3% משווי העיזבון, ובמידה ונדרש ממנהל העיזבון פעולות חריגות שדרשו מאמץ מיוחד לביצוע תפקידיו הרגילים בית המשפט רשאי להגדיל את שכרו ל-4%. ישנם הוראות נוספות המתייחסות לסוגיית שכרו של מנהל העיזבון, ולכן לצורך בחינת הנושא יש לבחון את הוראות הדין לצד הפסיקה ולהתייעץ עם עורך דין אשר בקיא בתחום.