איך להגיש תביעה?
להלן מספר דגשים בנושא הגשת תביעות, שלבי ההליך השיפוטי וכן סוגי תביעות נפוצות – חשוב לציין שזוהי רשימה קצרה וחלקית בלבד, למידע מקיף יש להתייעץ עם עו"ד מיומן בתחום.
איך מגישים תביעה? בקצרה, בדרך כלל יש להכין כתב תביעה (או מסמך ראשוני אחר) לצורך פתיחה בהליך משפטי. התביעות מוגשות לבתי משפט או בתי דין, תלוי בין היתר, בסוג הסכסוך ובסעד המשפטי שאתם מעוניינים להשיג. אופן הגשת התביעות מוסדרת בהוראות הדין.
בתמצית יצוין כי תביעה היא הליך משפטי בו צד מביא את טענותיו כלפי צד אחר (תובע מול נתבע) בפני בית משפט או ערכאה מסומכת אחרת (בוררות, בית משפט שלום, מחוזי, בג"צ, ועדת ערר, בית משפט לענייני תעבורה, בית משפט לנוער, בית דין אזורי, לשכת ההוצאה לפעול ועוד), לפי הדרכים שנקבעו לכך בחוק.
התביעה בדרך כלל כוללת דרישה לאכיפת התחייבות חוזית או לאכיפת הוראות שבדין או דרישה לביצוע פעולה או הימנעות מביצוע, דרישה לפיצוי וכיו"ב (למידע נוסף ראו ביטול הסכם).
למה חשוב להתייעץ עם עו"ד לפני הגשת תביעה?
עו"ד יסייע לכם בהכנת כתב הטענות הראשון בהליך (בדרך כל כתב תביעה) והגשתו, כתב התביעה הוא מסמך בעל חשיבות מרכזית, והכנתו דורשת מיומנות רבה.
בנוסף, עו"ד שבקיאים בתחום שבו אתם עתידים להגיש את התביעה יוכלו לסייע לכם להעריך באופן כללי את הסיכויים והסיכונים הנלווים לתביעה, תביעות בעלות סיכוי נמוך פעמים רבות לא כדאי להגיש (למשל בשל אפשרות לפסיקת הוצאות או נזקים אחרים). נושא בדיקת התביעה נבחן בין היתר לאור הראיות שבתיק והשתלשלות האירועים.
ולכן, בכל מקרה בו החלטתם להגיש תביעה מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין (משרד עו"ד). מתפקידו של עורך הדין הוא לא רק להכין את כתב התביעה שאיתו מתחיל ההליך המשפטי).
סוגי תביעות / הליכים נפוצים:
להלן תיאור קצר ותמציתי של מספר תביעות נפוצות המוגשות על-ידי גורמים פרטיים:
- תביעה של עובד נגד מעסיק או תביעה של מעסיק נגד עובד – תביעה של עובד נגד מעסיקו יכולה לנבוע מסיבות שונות, תביעות רבות מוגשות על רקע אי תשלום עבור מלוא הזכויות של העובד במהלך העסקתו למשל אי ביצוע הפרשות לפנסיה, אי תשלום פיצוי פיטורים, אי תשלום שכר עבור שעות עבודה נוספות פידיון ימי חופשה, אי ביצוע תשלומים בהתאם לצווי הרחבה או הסכמים קיבוציים ועוד. היכן מגישים תביעות נגד מעסיק? תביעות נגד מעסיקים או תביעות של מעסיקים נגד עובדים מוגשות לבית הדין לעבודה (למידע נוסף ראו תביעה נגד מעסיק).
- סכסוכים במשפט הפרטי – המקרים הנפוצים הם סכסוכים בין אנשים פרטיים או בין חברות. למשל סכסוכים חוזיים כגון אי תשלום עבור שירותים או סחורות אי קיום התחייבויות חוזיות; ביצוע עוולת נזיקיות (כגון תביעה בגין לשון הרע, פגיעה בפרטיות, מטרד, הפרת חובה חקוקה, גרימת נזק ברשלנות ועוד); עלוות מסחריות – גניבת עין, גזל סודות מסחריים, הפרה של זכויות יוצרים, סימני מסחר, מדגמים ופטנטים וכיו"ב; תביעות בענייני ביטוח כגון תאונות דרכים, אי תשלום בגין מקרי ביטוח ועוד; תביעות בנושאי מקרקעין – אכיפת זכויות במקרקעין, פירוק שיתוף במקרקעין, רישום זכויות, סילוק יד במקרקעין ועוד ועוד. הרקע לסכסוך משפיע על הערכאה השיפוטית בה יתברר הסכסוך וכך גם הסעד המבוקש.
- סכסוך בין שותפים – מסלול הגשת התביעה או פתיחה בהליכים שיפוטיים על ידי שותף נגד שותף אחר או בין קבוצות של שותפים תלויה בשאלות רבות, ליעתים מוגשת תביעות לאכיפת הסכם שותפות או הסכם מייסדים (תלוי אם מדובר בשותפים בשותפות או בעלי מניות בחברה), כמו כן ייתכנו סעדים שונים כגון בקשה לפירוק או רכישה של אחד השותפים את האחר. לצורך בחינת הנושא חשוב להתייעץ עם עורך דין שבקיא בסכסוכי שותפים (למידע נוסף ראו סכסוך בין שותפים).
- תביעה נגזרת – מדובר בתביעה המוגשת על-ידי בעל מניות או דירקטור של החברה בשם החברה. בדרך כלל לפני פתיחה בהליך של תביעה נגזרת יש לפנות לחברה בכתב, ליו"ר הדירקטוריון של החברה, לפרט את נימוקי התביעה ולדרוש שהחברה לתקן את העוול או להגיש תביעה בעצמה. אולם ישנם מצבים בהם אין חובה לבצע פניה מוקדמת לחברה לפני הגשת תביעה נגזרת. אופן הגשת התביעה הוא על-ידי הגשת בקשה לבית משפט לאישור התביעה כתביעה נגזרת, הכל בהתאם להוראות חוק החברות ומגבלות הדין (למידע נוסף ראו הגשת תביעה נגזרת).
- תביעת חוב – הליך במסגרתו יחד או יישות משפטית אחרת מגיש תביעה על חוב שיש כלפיו (תביעת חוב) מאדם שנקלע לפשיטת רגל או תאגיד שנקלע להליכי פירוק (פירוק חברה), הכל בכפוף להוראות הדין. הבירור מתבצע על-ידי בעל תפקיד כגון מנהל מיוחד, נאמן או מפרק. באופן כללי יצוין כי את תביעת החוב יש להגיש תוך כ-6 חודשים ממועד מתן צו כינוס הנכסים (למידע נוסף ראו הגשת תביעת חוב).
- סכסוכי שכנים – חלק מסכסוכי השכנים יתבררו בפני המפקח על המקרקעין למשל סכסוך בנוגע להוצאות הבית המשותף, סכסוכים בנוגע להרחבות של דירות או בקשר עם תקנון הבית המשותף ועוד.
- תביעות בלשכת ההוצאה לפעול – חלק מהתביעות ניתן להגיש בהליך מזורז בהוצאה לפעול, למשל תביעות לסכום קצוב (בהתאם לתקרה שנקבע בחוק), תביעות לביצוע שטרות (כמו שיקים או שטר חוב), למשל במקרה בו השיק שנמסר ללא כיסוי (שיק ללא כיסוי). למידע נוסף ראו פתיחת תיק הוצאה לפעול.
- תביעה נגזרת תביעה ביחסים בתוך המשפחה – סכסוך משפחתי בנוגע לחלוקת ירושה או צוואה שעילתם בסכסוך משפחתי יתבררו בבית המשפט לענייני משפחה. כמו כן ישנם נושאים אחרים כגון סוגיות הנוגעות לנישואים או לגירושין אשר בסמכות ייחודית לבית הדין הרבני. דוגמאות לנושאים נוספים – תביעות בנוגע לאבהות, סכסוכים בנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג, הסדרי ראיה, תשלומי מזונות, חלוקת רכוש עקב הפירוד, אישור הסכמי מימון ועוד וועד. נושא הערכאה השיפוטית הרלוונטית תלוי בגורמים שונים. ובכל מקרה יש להתייעץ על כך עם עורך דין מומחה לדיני משפחה.
- תביעה ייצוגית – תביעה של יחיד בשם קבוצה, כאשר היחיד והקבוצה סובלים מגרימת נזק זהה או דומה. לצורך הגשת תביעה ייצוגית יש להקדים ולהגיש בקשה לאישור התביעה כייצוגית, במסגרת זו יבחן בית המשפט בין היתר את אופן התאמת התביעה להליך ייצוגי וכן את סיכויי התביעה. באילו תחומים ניתן להגיש תביעה ייצוגית? תביעות צרכניות לפי חוק הגנת הצרכן, תביעות בנושא איכות הסביבה, תביעות לפי חוק ניירות ערך או תביעות נגד המדינה, הכל בהתאם להוראות הדין והפסיקה (למידע נוסף יש לעיין בחוק התובענות הייצוגיות וכן ראו הגשת תביעה ייצוגית).
- תביעה נגד המדינה – בדרך כלל מדובר בסכסוכים שבין הפרט לבין המדינה או בסכסוכים שבין תובע ציבורי (למשל עמותה) נגד המדינה. ההליך המשפטי שננקט תלוי בסעד שרוצים להשיג לעיתים בכוונת התובע או להימנע נקיטת צעדים על-ידי המדינה או כניסה לתוקף של חוק ועוד. לעיתים מדובר בתביעת נזיקין כך שהמדינה במהלכיה או בהימנעותה – למשל המדינה כמעסיק או כאחרי על חברות ממשלתיות – הסבה לאחר נזק.
- תביעה נגד רשות מקומית – תביעות בגין חיוב יתר של מיסי עירייה שונים כגון היטלי פיתוח, ארנונה, אגרות ועוד.
- תביעות פליליות – הליכים פלילים אלו הליכים המנוהלים על-ידי המדינה נגד הפרט בגין אי קיום הוראות עונשיות שונות, למשל פריצה, גניבה, אלימות, עבירות מין, התעללות, עדות שקר, התחזות העלבת עובד ציבור, גרימת מוות ברשלנות ועוד.
- עבירות על חוקי התעבורה – רוב עבירות התנועה אשר נתבעות על-ידי המדינה מתבררות בבית המשפט לענייני תעבורה, למשל נהיגה מעל המהירות המותרת, נהיגה ברכב ללא רישיון, נהיגה בשכרות ועוד.
- עבירות על חוקי תכנון ובניה – ביצוע עובדה בקרקע או שימוש במקרקעין שלא בהיתר או בסטייה מהיתר, שימוש בקרקע חקלאית בניגוד להוראות הדין, ביצוע פעולות הטעונות רישיון ללא רישיון מתאים ועוד. תביעות בנושאים כגון אלו מוגשות לבית המשפט העירוני או לבית משפט השלום, הכל בהתאם להוראות הדין והפסיקה.
- תביעה קטנות – התביעות הן בין יחיד, אדם פרטי, לבין אדם או תאגיד אחר, לפי מגבלות הדין. סכום התביעות הוא עד לגובה שנקבע בחוק ובתקנות (תקרה של כ-33,000 ש"ח). לא כל הליך ניתן להגיש במסגרת של תביעה קטנה ולצורך בירור הנשוא מומלץ לעיין בין היתר באתר של הרשות השופטת (למידע נוסף ראו אתר הרשות השופטות).
שלבי דיון בתביעה
בקצרה יצוין כי שלבי הדיון בתביעה תלויים בסדר הדין הרלוונטי, באופן כללי יצוין כי במשפט הפרטי רוב התביעות מתחילות בהגשת כתב תביעה (בהליך פלילי – כתב אישום) ולאחר מכן הנתבע מגיש כתב הגנה – אילו בין המסמכים הראשונים שהצדדים מגישים. ישנם הליכים בהם יש צורך להגיש בקשה לפני נקיטת ההליך למשל בקשה לאישור תביעה ייצוגית או בקשה לפירוק חברה או שעל צד להגיש בקשת רשות להתגונן לפניה הגשת כתב הגנה (למשל תביעות בסדר דין מקוצר). לאחר הגשת כתבי הטענות בדרך כלל מתקיימים דיונים בתיקים – קדמי משפט בפני שופט או רשם, בקשה לצירוף תובעים או נתבעים; אם ההליכים המשפטיים ממשיכים, לעיתים מתנהלים גם הליכי גילוי מסמכים, מינוי מומחים, הגשת תצהירים, דיוני הוכחות וחקירות של המצהירים או צדדים אחרים, הגשת ראיות נוספות, הגשת סיכומים ולבסוף מתן פסק דין.
האמור לעיל לא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ללא התייעצות עם עו"ד.