הפיכת עסק לרשת


איך הופכים עסק לרשת מצליחה?

עסקים רבים מעוניינים להרחיב את פעילותם העסקית ולגדול. אחת הדרכים לעשות זאת היא מעבר מעסק בעל חנות או שתיים לרשת. כשמדברים על רשת בהקשר זה הכוונה היא לעסק שיש לו מספר סניפים.

איך הופכים עסק קטן לרשת עם מספר סניפים? רוב הרשתות המוכרות פעולות בשיטה של זכיינות. זכיינות היא צורת התקשרות עסקית הכוללת, בתמצית, הענקת זכויות ע"י בעלי הרשת לצד ג' (זכיין). מה הן הזכויות הניתנות לזכיינים? היקף הזכויות והחובות של זכיינים מוגדרים בהסכם הזיכיון, באופן כללי יצוין שלזכיינים ניתנת הזכות לפעול תחת המותג של הרשת תוך שימוש בסימני מסחר של הרשת ולספק את המוצרים או השירותים של הרשת הכל בכפוף להסכם הזיכיון.

מה נדרש לעשות בשביל לעבור לשיטת הזכיינות – מה השלבים בדרך להפוך לרשת?

להלן מספר דגשים בנושא:

  • בדיקת התכנות – האם העסק מתאים להפוך לרשת הפועלת בצורה של זכיינות? אומנם זכיינות נפוצה בתחומים רבים – למשל זכיינות מזון, זכיינות בתי קפה, זכיינות בתחום ההוראה, זכיינות בתחום האופנה, זכיינות בתחום הנדל"ן, זכיינות בתחום השירותים ועוד ועוד. אולם, יש עסקים שפחות מתאמים לפעול במסגרת של שיטת הזכיינות.
  • מיקום – איפה להקים את הסניף הראשון של הרשת? חשוב לעסקים לצבור ולהפגין הצלחות ההתחלה ולכן רצוי לבחור בקפידה את המקום שבו תתחילו את פעילות הרשת בשיטה של זכיינות. במסגרת בחירת המקום רצוי לקחת בחשבון בין היתר, את הסביבה שבה יפעל הסניף (בקניון, מרכז מסחרי, רחוב ראשי או במקום אחר) וכן את העסקים הצמודים לסניף. למשל אם מדובר בעסק בחום המזון אשר הסניף החדש נפתח בקניון ייתכן ותעדיפו שהסניף ימוקם בתחום האוכל של הקניון, ייתכן ותחליטו שלא לפתוח סניף בקניון בו פועלים מתחרים רבים למוצרים שלכם.
  • הערכות עסקית ופיננסית – על-מנת להקים עסק מצליח רצוי לגבש מראש קווים מנחים הכוללים, בין היתר, תיאור של הפעולות הנדרשות לצורך הקמת העסק,  ההון הדרוש לצורך הקמת רשת ומקורות המימון (לרבות איתור זכיינים, העסקת עובדים, התקשרות עם ספקים, משכירים וכיו"ב), מחקר שוק הכולל הכרת מתחרים, מחירים, הכנת תוכניות שיווק או חדירה לשוק ועוד (במילים אחרות -גיבוש תוכנית עסקית וכספית). חשוב ללמוד גם על אופן יישום התוכנית העסקית. במסגרת זו מומלץ להגדיר, בין היתר, מה התנאים להתקשרות עם זכיין (למשל בעל ידע וניסיון בתחום), מה הבידול של העסק שלכם מול עסקים אחרים, מה בדיוק כוללים המוצרים/שירותים של הרשת, אילו זכויות יוענקו במסגרת הזכיינות (לצורך כך רצוי להיערך כבר לשלב הבא והוא הכנת הסכם זיכיון ע"י עורך דין), באילו ערוצים תשווק הפעילות העסקית? מה תהליכי ההכשרה של העובדים? האם תבוצע בקרה ופיקוח על הזכיינים? מה העלויות של הזכיין בפתיחת סניף של הרשת שלכם, .
  • ליווי משפטי – חשוב להיערך להקמת רשת לא רק מבחינה עסקית ופיננסית אלא גם מבחינה משפטית, לצורך כך יש לפנות לעו"ד בעל ידע וניסיון מסחרי ובתחום הזכיינות. רשתות נדרשות להתמודד עם היבטים משפטיים רבים (לרבות הסכמים מסחריים רבים ויועץ משפטי נקודתי בשלל סוגיות הנוגעות לפעילות הרשת משלב ההקמה) לצורך כך מומלץ מאוד להתקשר עם עו"ד מיומן בתחום הזכיינות (עו"ד לזכיינות) שליווה עסקאות זיכיון רבות, משברים מול זכיינים, התקשרויות מול משכירים, ספקים, טיפול בפניות של לקוחות ומכיר את המכשולים הכרוכים בהתקשרויות עם זכיינים ובניהול רשת.  מאוד חשוב לנסח הסכם זיכיון על-ידי עורך דין מיומן בתחום, הסכם אשר יגלם את ההיבטים העסקיים והמשפטיים המיוחדים לפעילותכם.

למידע נוסף בנושא הפיכת עסק לרשת ראו הקמת רשת זכיינות. למידע נוסף בתחום הזכיינות ראו:

האמור לעיל לא מהווה ייעוץ עסקי או ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ללא התייעצות עם עו"ד.